Zoals Nederlanders altijd stipt op afspraken arriveren en de meeste Noord-Europeanen hun schoenen in de hal uitdoen, zo variëren ook de etiquettes voor een eerste date van land tot land.

De taalexperts van de app Babbel kwamen met een collectie van gewoontes in verschillende landen, want ook al heb je daten in eigen land onder de knie, het kan geen kwaad om te weten hoe de Fransen en Australiërs het aanpakken. Immers: via Tinder ontmoet je ook makkelijk iemand uit Finland of ga je in Rome gewoon door met swipen.

Dit zijn de ‘date-regels’ die in 11 landen in acht moet nemen:

 


1. Frankrijk

Foto: Bana / Unsplash

De Fransen kussen meteen op de wangen - maar slechs twee keer! Je begint doorgaan aan de linkerkant, maar er bestaan een paar regionale variaties op dit thema. De rekening gaat doormidden aan het eind van de date.


2. Spanje

Foto: rawpixel.com / Unsplash

Ook in Spanje houd je het bij twee kussen. Taboe-onderwerpen voor de eerste date zijn politiek, religie en geldzaken. Net als de Fransen delen de Spanjaarden de rekening meestal, tenzij de man buitengewoon galant wil zijn.

 


3. Italië

Foto: JACKELIN SLACK / Unsplash

Italianen houden de gesprekken aanvankelijk vaak een beetje vaag en wachten nog even met persoonlijke ontboezemingen. Na de verkiezingen van afgelopen zondag is het waarschijnlijk ook aan te raden om de naam 'Berlusconi' voorlopig niet te laten vallen.

Net als in andere Zuid-Europese landen deel je de rekening en kus je twee keer.


4. Australië

Foto: Sam Wermut / Unsplash

Australiërs houden het liever bij één kus op de wang als ze elkaar voor het eerst treffen. De rekening verdelen beide daters ook onderling al is het wel opvallend dat veel dates zich niet afspelen in een café of restaurant, maar wellicht eerder op de klimmuur. De Australische samenleving is een stuk meer gefocust op fitness dan de meeste Europese culturen.


5. Nederland

Foto: Anne-Marie Pronk / Unsplash

Drie kussen mag in Nederland, maar kan meestal alleen door de beugel als je elkaar als eens eerder hebt getroffen. Een knuffel is ook niet ongewoon. Gewoon 'hoi' zeggen kan natuurlijk ook.

Je ex'en kun je beter onbesproken laten - al geldt dat eigenlijk in alle Europese landen.. - en aan het eind deel je de rekening. Het is ook niet ongewoon dat je om beurten een rondje haalt, als je bijvoorbeeld alleen een paar biertjes gaat drinken.


6. Brazilië

Foto: Caique Silva / Unsplash

Een handdruk vinden de meeste Brazilianen te zakelijk voor een date en daarom zelfs een beetje onbeschoft. Ga dus voor de kus, één in Sao Paulo, twee in Rio.

De man hoort doorgaans de rekening te betalen, maar hier is gebabbel over je ex een stuk minder problematisch dan geld ter sprake brengen.


7. Duitsland

Foto: Adriana Velásquez / Unsplash

Duitsers zeggen meestal hallo met een snelle knuffel, al is twee kussen ook niet ongewoon. Tijdens de date zwijg je liefst over geld, je ex, politiek, religie en persoonlijke problemen. Anderzijds doen Duitsers net als Nederlanders niet moeilijk over een stevige discussie - van mening verschillen is alleen maar een teken van karakter. Over keus aan drankjes doet niemand moeilijk en ook de hoeveelheid is geen probleem.


8. Polen

Foto: Daniel Silva Gaxiola / Unsplash

De Polen bestellen bij voorkeur een eigen drankje in plaats van dat ze een fles wijn delen tijdens een date - de begroeting is overigens meestal een vluchtige knuffel. Het hangt in Polen iets meer af met wie je afgesproken hebt, over wat de taboes zouden kunnen zijn. Gezien echter het controversiële politieke klimaat in Polen is dat waarschijnlijk geen ideaal onderwerp.

De rekening delen is ook hier normaal, al varieert de verwachting onder zowel mannen als vrouwen. De meeste Poolse vrouwen zullen hun mannelijke date na afloop vragen om mee te lopen naar hun dichtsbijzijnde tram- of bushalte. Sluit af met één kus maximaal - twee of drie is alleen voor oudere familieleden.


9. Zweden

Foto: Jon Flobrant / Unsplash

Zweedse mensen begroeten elkaar vaak met een knuffel, maar dat is iets minder geaccepteerd als je nog nooit eerder afgesproken hebt - een simpele verbale begroeting is dan beter. Kussen is eigenlijk uit den boze, want dat leidt alleen maar tot onduidelijkheden.

Voor een eerste date spreekt men liever af voor een biertje of kop koffie met een zoetige snack: de zogenoemde fika. Ook doe je er beter aan om een 'date' geen 'date' te noemen, maar heel feitelijk te blijven en iemand uit te nodigen voor 'een biertje' of die fameuze fika.

 


10. Noorwegen

Foto: Janko Ferlič / Unsplash

In Noorwegen 'gelden' eigenlijk ongeveer dezelfde regels als in Zweden. Ook hier zou je pas op een latere date naar een restaurant gaan en is het normaal om de rekening te delen. Uit eten gaan is in Scandinavië eerder iets dat serieuze stellen doen.


11. Rusland

Foto: Azat Satlykov / Unsplash

Ietsje gecompliceerder ligt het in Rusland. De initiatiefnemer voor de date neemt ook de eerste stap bij de begroeting. Normaal gesproken komen hier geen kusjes bij aan te pas, maar als de dame haar hand aanbiedt, hoort de man die te zoenen.

Taboes zijn er niet als zodanig, al kan politiek wel gevoelig liggen.

De initiator dient voor de rekening te betalen en regelt aan het eind van de date een taxi - of zorgt in elk geval dat de andere persoon veilig thuiskomt, eventueel door mee te lopen naar huis.

LEES OOK Deze Amsterdamse valutahandelaar verzilverde haar huis en gaat nu op pad met parkiet in een camper – ze blijft ‘traden’, maar niet in bitcoin